COACHING vagy MENTORING? Ki kicsoda?

... avagy ki kicsoda

A coaching tudás, a mentoring tapasztalás. Ezt így leírva, magam is látom, hogy nem egyértelmű a kettő közti különbség, de azért próbáljunk a végére járni. A coachingra azért mondom, hogy tudás, mert előző tapasztalat nélkül, olyan módszertani tudásra teszünk szert egy coaching oktatás keretében, amely elsajátításával már készen is állunk az ügyfelek fogadására. Lehet ez az oka annak, hogy manapság egyre több “coachbot” jelenik meg. Ezek mesterséges intelligenciára alapuló szoftverek, melyek egy vagy több módszertani elem mentén olyan kérdésekkel vezetik gondolatmenetünket, amelyek segítségével egy dilemma feloldásában sikerrel is járhatunk. 

Mi (élő, mozgó coachok) azért hiszünk abban, hogy minden coaching ülésen ember emberrel találkozik, és a kettő közti kölcsönös tisztelet, bizalom és kémia az, ami előre viszi az ülésünket. Természetesen a jó coach is olyan mint a bor és idővel érik, így minél több ügyféllel dolgozunk, minél több időt fektetünk saját magunk fejlődésébe, annál jobb coach-á válunk. Módszertani tudást gyarapítunk, önismereti csoportokba vagy szupervízióba járunk és az ügyfeleink előtt egy nagyon tudatos állapotban vagyunk jelen. Itt nincs helye a tapasztalatnak, hisz ha hasonló problémám volt is már az életben, nem biztos, hogy az én megoldásom az ügyfélnek is jó lesz. Így bármennyire kívánkozna ki belőlünk a saját megoldásunk, félretesszük, visszatérünk az ügyfél megéléseire és célzott kérdésekkel próbáljuk eljuttatni oda, hogy saját megoldását kitalálja. Erre szoktuk mondani, hogy az ügyfél hozott anyagból dolgozik. Hisz van célja, van benne hajlandóság és erő, hogy változtasson és kimozduljon a jól berögzült mintázatokból.

Az, hogy a coachingban az ügyfél dolgozik lehet az oka annak, hogy “coaching szkeptikus” ismerőseim rendre azt mondják, hogy nem hisznek a coachingban. A “miért?” kérdésre általában valami hasonló a válasz: “csak úgy voltunk mint egy Chekhov drámában. Nem jutottunk semmire…”. Ha elkezdjük kibontani a célokat és elvárásokat, sokszor kiderül, hogy a cél egy tudás, vagy tapasztalás megszerzése volt. És itt jön szóba a mentoring. A coach, aki jó esetben mentor is, fel tudja ismerni, hogy az ügyfél a rossz vonatra ült fel. Hisz ha az ő célja konkrét tudás megszerzése, akkor nem coachra, hanem egy mentorra van szüksége, aki a tapasztalatát megosztja. Ezért tapasztalás…

coaching or mentoring
© 2022 Albert Erika. Minden jog fenntartva

Aki repülni akar, annak bátorság kell ahhoz, hogy elrugaszkodjon a földtől.

A mentoring célja egy konkrét készség elsajátítása. Egy tanulási folyamat. Amelyben a mentor tudást oszt meg, amit az adott helyzetben hasznosnak tekint. Példákon keresztül, folyamatokat demonstrálva segíti elő az ügyfelet a megértésben. Főleg egyes viselkedési tulajdonságok elsajátításában lehet hasznos, amikor az ügyfél egy coaching folyamatban például arra a felismerésre jutott, hogy saját maga alatt vágja a fát. Ez esetben a felismerés nem elég. A mentor tud segíteni abban, hogy az ügyfél számára elérhető legyen az a tudás és erőforrás, ami szükséges ahhoz, hogy belátást nyerjen saját működésébe és megtanulja felismerni, hol tér le vakvágányra. Míg a coachingban gyorsan, célorientáltan dolgozunk meg egy-egy témát pár ülés keretében, a mentorálási folyamat éveken keresztül tarthat.

Röviden, a coach segít elrugaszkodni a földtől, a mentor pedig megtanít repülni.

Exkluzív tartalmakért iratkozz fel itt: