Kognitív torzítások a mérnöki területen

Kíváncsi vagy, miért hozzuk néha a legjobb szándékaink ellenére is rossz döntéseket?

A mindennapi életünkben, de karrierünk során is a kognitív torzítások gyakran irracionális döntésekhez vezetnek, amelyek hatással vannak a hatékonyságunkra, sikereinkre, főleg a mérnöki területeken.

Képzelj el egy mérnöki csapatot, amely egy kiemelt fontosságú projekten dolgozik. A projektvezető már a projekt elején elkezdi hangoztatni, hogy mennyire elégedetlen a rendelkezésére álló erőforrásokkal. Ennyi pénzzel és emberrel esélytelen ezt a projektet sikerre vinni… Az erős negatív töltés miatt a csapat is hamar kételkedni kezd, nő az elégedetlenség és mindenki csak panaszkodik. Felmerül a kérdés, hogy jutottunk ide?

Különböző kognitív torzítások, mint például az önbeteljesítő jóslat, erősen befolyásolják a döntéshozatali folyamatainkat. Ezért kulcsfontosságú ezen torzítások megértése, hogy a hatásaikat minimalizálni tudjuk és ne essünk az automatikus téves döntések csapdájába.

cognitive biases in engineering leadership
© 2024 Albert Erika. Minden jog fenntartva.

Az elménk kibogozása: kognitív elfogultságaink megértése” című mikrotréning® sorozatunkban azt tárjuk fel, hogy hogyan ismerhetjük fel és küszöbölhetjük ki az olyan kognitív elfogultságokat, mint például a:

  • Hozzáférhetőségi heurisztika: általában a könnyen hozzáférhető információkra szeretjük alapozni döntéseinket.
  • Megfeleltetési torzítás: a helyzeti tényezők helyett inkább az a személyes vonásoknak tulajdonítjuk az emberek viselkedését.
  • Elsőbbségi hatás: hogyan befolyásolják a korai információk a hosszútávú döntéseinket.
  • Kitartási torzítás: hogyan ragaszkodunk az első benyomásokhoz, annak ellenére, hogy ellentétes bizonyítékok állnak rendelkezésünkre.
  • Önbeteljesítő jóslat: hogyan befolyásolják hiedelmeink és elvárásaink a viselkedésünket, amely végül hozzájárul ahhoz, hogy saját hiedelmeinket visszaigazoljuk .

Elméleti meglátásokon keresztül, valamint valós mérnöki példákon keresztül

Elméleti betekintéseken, valós mérnöki példákon és gyakorlati tanácsokon keresztül kidolgozunk majd olyan stratégiákat,  amelyek segítenek felismerni és ellensúlyozni ezeket a torzításokat.

Gondolj csak bele, hányszor befolyásolták kezdeti meglátásaid a hosszútávú döntéseid? Vegyél például egy nem túl régi projektet – hány olyan helyzetet tudsz azonosítani, amelyben a különböző kognitív torzítások befolyásolták az eredményeket? Ha megérted ezeket a heurisztikákat, akkor sokkal könnyebben tudsz majd hatni a csapatodra, hogy objektív, racionális és hatékony döntéseket hozzatok.

Csatlakozz ehhez a  szemléletes webinárium sorozathoz, ahol megtanulhatod, hogyan kapcsold ki a kognitív robotpilótát, és vedd át az irányítást a döntéshozatali folyamataid felett. Adj egy lendületet mérnöki karrierednek azzal, hogy megérted és megtanulod leküzdeni azokat az elfogultságokat, amelyek oly gyakran tévútra vezetnek minket.

Ezek a webináriumok mérnököknek és mérnöki vezetőknek készültek. Ezt kérlek vegyétek figyelembe jelentkezéskor. Az alábbi űrlap segítségével vegyétek fel a kapcsolatot.  

A részvétel korlátozott, ezért kérlek győződjetek meg róla, hogy kipipáltatok minden pontot. 🙂

Írd be a naptárba: 

Webinár: Az elménk kibogozása: kognitív elfogultságaink megértése

Dátum és időpont: Szeptember 30., október 7. és 21. — 12:00-től 13:00-ig CET

Ár: 89EUR (mindhárom webinárra)

A képzés nyelve: angol

Regisztrálj:

* Kérjük, vedd figyelembe, hogy adataidat kizárólag a regisztrációhoz és a közelgő webináriummal kapcsolatos kapcsolattartáshoz használjuk.